Bet koks sužeidimas gali baigtis rimta infekcija

Visos žaizdos paprastai būna nešvarios. Kartu su nešvarumais, žemėmis į jas gali patekti stabligės toksinų. Gyvybei pavojinga liga – pasiutligė. Ja galima užsikrėsti įkandus pasiutusiam gyvūnui. Nuo šių ligų gali apsaugoti tik skiepai.

Tačiau ir kiti infekcijų sukėlėjai ne mažiau pavojingi. Praktiškai visose žaizdose būna mikroorganizmų, kurie, ypač bakterijos, dauginasi ir pažeidžia aplinkinius audinius. Besidauginančios bakterijos sutrikdo žaizdos gijimą, pažeidžia aplinkinius audinius, dėl ko vystosi vietinė infekcija, o bakterijoms išplitus į aplinkinius audinius ir visą organizmą, gali išsivystyti ir sisteminė infekcija, t.y. kraujo užkrėtimas (sepsis).

Vietinei infekcijai būdingi visiems gerai žinomi uždegimo požymiai: sužeistą vietą skauda, ji būna karšta, paraudusi, patinusi. Tai ypač gerai pastebima ūminių žaizdų atveju. Lėtinės žaizdos dažnai būna infekuotos, jų gijimas sutrikęs, nors akivaizdžių uždegimo požymių paprastai nematome. Kartais šis procesas vadinamas slapta infekcija. Tačiau visais atvejais būtina imtis priemonių, užkertančių kelią į žaizdą patekusių bakterijų keliamam pažeidimui vystytis ir pagerinančių gijimo procesą.

Kad žaizdoje atsirado infekcija sužinosime, jei atsirado šie požymiai:

  • patinimas ir paraudimas žaizdos srityje;
  • pulsuojantis skausmas ir tempimas;
  • limfagyslių uždegimas, kurį parodo raudonos drūžės odoje;
  • iš žaizdos sunkiasi ar po odą kaupiasi vandeningas ar pūlingas sekretas;
  • padidėja sritiniai limfmazgiai;
  • iš žaizdos jaučiamas nemalonus kvapas;
  • pasireiškia bendrieji infekcijos požymiai – karščiavimas, šaltkrėtis.

Kas svarbu gydant infekuotą žaizdą

Gydant infekuotą žaizdą, svarbu atkurti įprastą paciento atsaką į infekciją sukėlusio mikroorganizmo sąveiką.

Paciento atsaką į gydymą pagerinsime, jei:

  • Koreguosime gretutinių ligų gydymą.
  • Pašalinsime, jei įmanoma, infekcijos rizikos veiksnius.
  • Gerinsime paciento mitybą, stiprinsime imunitetą.
  • Ieškosime kitų galimų infekcijos židinių paciento organizme ir tinkamai juos gydysime.

Antiseptikai – vietiškai vartojami daugumos mikroorganizmų dauginimąsi slopinantys ar juos naikinantys vaistai. Antiseptikai plačiai vartojami žaizdos infekcijai gydyti ir jos pasikartojimo profilaktikai, kai yra didelė rizika. Jie reikalingi vietinei ir plintančiai žaizdos infekcijai gydyti.

Vienas efektyviausių vietinių antiseptikų yra jodo povidonas (Betadine), pasaulyje vartojamas beveik 60 metų – nuo 1950-ųjų.

Kas ypač svarbu pasirenkant dezinfekuojamąją priemonę

1. Pasirenkant antiseptiką ypač svarbus yra vaisto veiksmingumas.

Betadine veiksmingumas įrodytas klinikiniais tyrimais. Dėl tam tikrų veikliosios medžiagos – jodo povidono – savybių Betadine veikia daugelį mikroorganizmų, grybelius, pirmuonis, kai kurių bakterijų sporas ir virusus. Be to, veikia gerokai stipriau ir greičiau (jau po 30 sek.) nei kiti antiseptikai. Tyrimais nustatyta, kad jodo povidonas smarkiai sumažina infekcijų tikimybę.

2. Pasirenkant dezinfekuojamąją priemonę svarbus kriterijus yra vaisto vartojimo forma.

Betadine gaminamas dviejų formų – 10 proc. vandeninio tirpalo ar tepalo. Tai praplečia vaisto vartojimo galimybes. Betadine sėkmingai ir saugiai galima vartoti ir namie perrišant žaizdas, ir gydymo įstaigose. Namų vaistinėlėje patogiau turėti Betadine tepalo: jį patogiau laikyti namuose, pasiimti į kelionę ir vartoti. Juk vandenis tirpalas, nesandariai uždarius, gali išsilieti lagamine ar krepšyje. Gydymo įstaigose sėkmingai vartojamas 10 proc. vandeninis Betadine tirpalas: odai dezinfekuoti prieš įvairias chirurgines procedūras: injekcijas, punkcijas, biopsijas, operacijas.

3. Pasirinkdami dezinfekuojamąją priemonę visuomet rinkitės patogiausią.

Betadine – modernus, mažiau toksiškas nei įprasti jodo preparatai, nes jodas atpalaiduojamas lėtai. Viena iš jodo povidono sudedamųjų dalių jodą perneša tiesiai į ląstelės membraną, dėl to sustiprėja baktericidinis paties jodo poveikis. Betadine mažiau nei kiti jodo preparatai dirgina, todėl juo galima tepti net gleivines. Rekomenduojamas nubrozdinimams, nudegimams, praguloms gydyti Betadine mažiau tepa nei kiti jodo preparatai.

betadine_tepalas betadine_tirpalas

Įdomus faktas, netiesiogiai liudijantis jodo povidono antimikrobinį veiksmingumą, yra šio preparato vartojimas NASA programose.